Natalie Hanspers

Mina skrivtips
Ända sedan jag började prata om att jag skulle skriva en bok har jag fått massor med frågor. "Hur gör man? Jag vill också!". Jag har alltid peppat järnet och försökt svarat så bra jag bara kan, men nu tyckte jag att det var dags att samla mina personliga tips i ett blogginlägg. Förhoppningsvis inspirerar det någon!
Varning: Fruktansvärt långt(men fantastiskt) inlägg nedan.
Vad vill du skriva om?
Först bör du ta reda på ungefär vad du vill skriva om, och ungefär vad boken ska innehålla. Det är inte alls omöjligt att innehållet ändras en del under tiden, det gjorde det för mig. Jag hade egentligen tänkt inkludera många fler delar i min bok, men valde till slut bort vissa delar. Dessa delar kommer istället komma i min andra bok, som blir ett lite annat tema, men fortfarande inom relationer. Iallafall, jag hade bestämt mig för att jag ville skriva en bok om relationer så jag började med att brainstorma om vilka delar inom relationer och vilka teman jag skulle ha med. Till en början utgick jag från egna erfarenheter som jag kände att jag ville dela med mig av, sedan samlade jag på mig en massa tänkvärd och bra information från andra böcker och plattformar som jag ville använda och utveckla. 
Hur kartlägger man det tänkta innehållet?
Det första jag tänker tipsa om är postitlappar. På varje lapp skriver du en scen, ett tema, eller ett kapitel som du vill att boken ska innehålla. Sedan sätter du upp lapparna i den ordning du tänkt att det ska ske. Allteftersom kan du flytta om och sätta upp nya lappar med nya idéer. Ett annat tips är att göra en tidslinje på papper. En tankekarta, kan man säga. Du drar ett streck på ett papper där början av boken är till vänster och slutet till höger, sedan skriver du ner vad boken ska börja med och sluta med, om du vet, och vad som ska komma däremellan. Med blyerts, så att du kan ändra. För min del när det gällde första boken använde jag ingen av dessa två metoder, jag skrev istället ner allt hipp som happ i anteckningar på mobilen. Jag önskar jag hade kvar det så att jag kunde infoga det här... Det var en enda röra kan jag säga. Med nästa bok har jag börjat med postitlappar-metoden. Enkelt att flytta om, ta bort och skriva nya. 
 
 
Hur skriver man?
Ett vanligt tips är att inte vänta på inspiration utan istället bestämma sig för att sätta sig ner och skriva, till exempel på vissa tider eller att sätta timer på förslagsvis en timme. Det fungerar säkert för många, men för mig har det aldrig funkat. Jag bara sitter där. Och blir arg. Inte bara det att jag inte får ett härligt flöde om jag tvingar mig själv att skriva, utan texten blir inte heller genuin eftersom den inte kommer från mitt hjärta. Inte heller känns texten engagerad så som den gör då jag känner mig inspirerad och lustfylld. Så jag brukar ta vara på inspirationen när jag har den. När jag är inspirerad har jag en förmåga att fånga mina känslor och tankar på ett äkta sätt. Kommer jag in i ett flöde ser jag också till att inte bryta det. Enligt min erfarenhet hittar jag aldrig tillbaka igen efter en paus. Det medför ju dock att jag ibland håller på att kissa på mig, eller att min mage skriker väldigt arg på mig. Eller att jag somnar klockan 03. Men det tycker jag det får vara värt. 
Hur får man inspiration?
Den vanligaste källan till inspiration för mig är självaste livet. Ofta får jag inspiration när minnen slår mig, eller när känslor rörs upp. Det räcker ibland med att jag varit och handlat och har sett eller hört något som väckt nya tankar. Att sitta hemma och vänta på att inspirationen ska komma av sig själv tror jag inte på. Man måste själv söka och finna den. Det finns dock saker jag brukar få inspiration av hemma. Inspirationen kan komma från dokumentärer, filmer, böcker, tidningsartiklar eller sociala medier som Instagram och Facebook. Ibland brukar jag också bara ta närmsta bok, slå upp en random sida och se om det finns något jag kan inspireras av.
Och ett riktigt viktigt tips: Slås du av en kanonidé när du är upptagen med annat, se för bövelen till att skriva ner den nånstans så den inte glöms bort! Man brukar ofta säga att när man glömmer bort något så var det inte så viktigt, men jag tror att det är tvärtom. De allra viktigaste sakerna kan komma som snilleblixtar, och då måste man vara snabb med att ta tillvara på dem. Klassiskt scenario: Man får idéer innan man är påväg att somna men tänker att "Det där kommer jag komma ihåg imorgon". Det gör du inte. Så skynda dig att skriva ner innan det försvinner. Jag är alltid så glad och tacksam över att jag gjort det när jag vaknar på morgonen.  
 
 
När och hur bearbetar man det man skrivit?
Det är viktigt att inte vara för självkritisk när du har inspiration att skriva. Strunta helt i meningsbyggnader och rättstavningar, läs inte ens igenom det du har skrivit (om du inte tappat tråden och behöver hitta den igen). Såhär gör jag när jag skriver alla mina blogginlägg också. När jag vill skriva ett inlägg så bara ordbajsar jag (vet att det är ett hatord för vissa, men jag älskar det!). Jag vräker ner precis allt jag vill ha sagt, sedan bearbetar jag det när både jag och texten fått vila lite. Ofta blir det timmar efter, eller dagen efter. Speciellt om det är en känslomässig text så att känslorna som rörts upp hinner lugna sig och jag kan se texten med objektiva ögon. 
När jag bearbetar texten arbetar jag om meningar, förenklar, förtydligar, och raderar bort onödiga ord och delar som inte tillför något. Ibland har jag skrivit ett stycke som jag tycker är väldigt bra men som inte passar in i resterande text, och då klipper jag bort det och infogar i ett separat dokument. I det dokumentet kan jag sedan gå in för inspiration till andra texter, som jag kan väva in just det braiga stycket i. Så: Var inte rädd för att radera något(läs: flytta över något till ett annat dokument). Det du skriver kan vara jättebra, men om det inte passar in i texten ska det bort. Kvalitet före kvantitet. Min bok var från början 120 boksidor, nu är den 84 boksidor i färdig tryckt form. Jag var väldigt noga med att radera det som jag inte tyckte tillförde tillräckligt.
Var också försiktig med att överförklara saker och upprepa dig. Det är lätt att omedvetet använda samma ord gång på gång(jag är också skyldig), men var vaksam. Behöver du använda "mycket" flera gånger i samma stycke, googla på synonymer. Du kan till exempel variera "mycket" med "massor", "väldigt", "rejält". Vad jag menar med att inte överförklara saker är att inte komplicera till det eller förklara för mycket, till exempel säga samma sak fast med två olika meningar, eller använda onödig utfyllnad. Människor förstår vad du menar. Jag ska ge ett exempel. "När jag kom in på Ica såg jag honom stå där vid fruktdisken med händerna i fickorna". Eller "Jag satte mig i bilen, jag tröck på gaspedalen, jag kom fram till Ica och gick ut ur bilen, in i affären genom glasdörrarna, kom fram till fruktdisken, och där såg jag honom stå med händerna i fickorna". Att rada upp onödig information blir både ointressant och långtråkigt. Är det onödigt eller överflödigt, ta bort det. 
I vilken ordning ska man skriva allt?
Något som jag också tycker är viktigt att ta upp som många faktiskt har en föreställning om, är det här med att man ska skriva sin bok från första sidan till sista sidan. Jag håller verkligen inte med. Jag skrev till exempel mitt förord sist. Om du känner för att börja med att skriva på kapitel 7, gör det! Skriv det som du är mest inspirerad att skriva. Annars riskerar du att blockera dig själv. Gällande min bok hade jag olika texter och kapitel utspridda här och där innan jag till slut samlade allt i ett dokument och undersökte om jag hade fått med allt. Nu är ju jag en rätt så rörig person som gärna sprider ut mina grejer allmänt, därför kanske inte detta passar lite mer ordningsamma människor. Men jag själv tycker att det hämmar den kreativa processen när jag har krav och press på skrivandet. Krav på att skriva grammatiskt perfekt direkt, krav på att skriva en viss sak först. Jag skriver ju för att det är roligt, och sätter man för höga krav är det lätt att det roliga faller bort.
Hur kommer man igång med skrivandet överlag?
Ibland händer det, trots att skrivande verkligen är det bästa jag vet, att jag helt tappar suget. Det finns lyckliga dagar då jag bara känner "Yes! Nu ska jag skriva en helt awesome text om det här!", sedan finns det dagar då jag inte ens orkar tänka på att skriva en bra text. Eller på att skriva överhuvudtaget. Så för att inte helt mörda mitt skrivande brukar jag istället skriva sånt som andra inte ska läsa. För min skull, för skojs skull. Jag brukar skriva dagbok. Oftast inte om vad som hänt under dagen, utan snarare om hur jag känt mig och vad jag har tänkt på under dagen. Om inte annat är det väldigt skönt att sätta ord på sina känslor och se dem utifrån.
Skriv om hur fruktansvärt dålig inspiration du har till att skriva och hur det känns i dig, vettja. Men för att slippa krav och press, ha hela tiden i bakhuvudet att INGEN ska läsa det du skriver. Om det sedan blir så eller ej, det vet man aldrig. Jag har skrivit många dagboksanteckningar som vid en närmare titt haft kapacitet att utvecklas till något jag senare velat dela med mig av. 
Wow, jag vet inte om jag ska kalla detta för ett blogginlägg eller ett uppslagsverk. Det var så himla kul att skriva detta inlägg! Jag kom på massvis med fler tips, så om ni vill ha en "Skrivtips del 2", ropa hej! Det kommer även att komma ett inlägg om egenutgivning, praktisk info om hur det fungerar, kostnader mm. Stay tuned!
 
 
Att ta plats utan att be om ursäkt för det
Jag har fått väldigt mycket pepp och stöd det senaste året. För ungefär ett år sedan gick jag ut med min psykiska ohälsa och började skriva om det, och då var det väldigt illa med mig. Under årets gång har jag varit väldigt osäker, ångestfylld, och periodvis har jag mått extremt dåligt. Jag har absolut inte vågat ta plats, snarare försökt gömma mig. Jag har verkligen kämpat hårt med mina projekt för att få allt genomfört, och att jag har klarat det är mycket tack vare all pepp och alla fina kommentarer som jag fått av alla vänner och bekanta, både i verkligheten och på sociala medier. Jag är verkligen otroligt tacksam över det.
Nu mår jag väldigt bra, och har fått extremt mycket energi. Jag är i ett väldigt positivt energiflöde. Men saker har förändrats lite runtomkring mig den senaste tiden. Jag vet exakt när det skedde och varför. För ungefär en månad sedan var jag på en kurs hos Terry Evans, och sista dagen på kursen gjorde vi en meditation som påverkade mig väldigt mycket. Nu kanske ni som inte har någon insikt i meditationer blir lite förvirrade, men i min meditation fanns en hel bondgård på min äng. Det var massa olika hagar och skjul med olika sorters djur, allt var mitt, det hörde till mig och mitt liv. Jag kunde gå in i alla hagar, klappa alla djur. Det var så tydligt för mig att det symboliserade alla fantastiska möjligheter jag har, och att det är dags att jag ser det. 
När jag sedan längre fram i meditationen klättrat upp för ett berg kände jag sådan påfyllning av kraft som kom från himlen. Jag kände hur kraften vibrerade och pulserade som vågor runtom mig och fyllde hela min kropp med energi. Jag fick myror i brallan och tusen idéer. Jag insåg att jag hela tiden har fått möjligheterna serverade, som "Varsågod Natalie, här är din fulla potential!", men att jag svarat "Nej tack, det är bra såhär tack". Så trots att jag ständigt strävat framåt har jag ändå konstant sagt nej till min fulla kapacitet.
Jag har nämligen stoppats av att jag inte velat ta för mycket plats. Jag har inte velat framstå som "förmer". Inte velat att någon ska tro att jag tycker jag är bättre än någon annan, eller att just jag skulle förtjäna att skrika ut mitt namn. Jag har inte velat göra andra människor avundsjuka, inte velat provocera. Därför har jag hållt tillbaka. Jag har hållt tillbaka utan att direkt tänka på att jag gjort det. Så många av mina idéer som poppat upp har liksom omedelbart diskvalificerats, och struntats i. 
Så efter meditationen bestämde jag mig för att från och med nu ska jag börja leva ut min fulla potential. Dessutom tänker jag inte be om ursäkt för det. Människor kommer att störa sig på mig, bli avundsjuka, bli provocerade och uttrycka negativitet. Men de kan flytta på sig isåfall. För jag tycker både att jag har rätt att vara hela mig, och att det är MENINGEN att jag ska vara just det. Min avsikt är inte, och kommer aldrig att vara att försöka vara bättre än någon, sänka någon eller få någon att känna sig dålig. Tvärtom! Jag vill lyfta, hjälpa, beröra, peppa människor och förmedla budskapet att ALLA kan åstadkomma vad de än vill. 
Nu tänker jag köra på. I lagom takt. Jag ska vila och reflektera också. Det måste jag lova mig själv. Men jag tycker det jag har att förmedla är viktigt och intressant. Jag tycker att jag är klok, driven och duktig. Jag är rädd ibland, jag är osäker ibland. Jag har grov ångest ibland. Jag testar mig fram. Jag har tusen idéer, bra och säkert mindre bra med. Men jag tänker köra på. Och jag kommer inte ge mig förrän jag kommer dit jag ska. Jobba med stora företag, bygga mitt eget imperium, vara med i tv, radio, poddar, tidningar, you name it.  
Jag känner verkligen att det är energibyte omkring mig. Det kommer otroligt mycket negativ energi utifrån som jag hela tiden får kämpa med att stöta bort. Det är inte det att det är massa negativa kommentarer, snarare är det mest tyst. Men jag känner den negativa energin. Det gör mig enormt frustrerad ibland. Att människor utstrålar negativitet. Som att de i tysthet väntar på att jag ska ge upp. Bara det att jag inte kommer att ge upp. Nånsin. 
Jag behöver bara byta omgivning energimässigt. Och det känns som att det går väldigt långsamt. När man förändras eller växer förändras omgivningen automatiskt också. Jag uppfattar det så iallafall. Jag har upplevt det många gånger tidigare, och jag vet vad det innebär. Det innebär att vissa människor kommer försvinna ur mitt liv, vissa människors platser i mitt liv kommer att förändras, och nya människor kommer att komma in med ny energi, energi som matchar min egen nya energifrekvens.
Så, omgivningen förändras mer eller mindre automatiskt allteftersom ens egen energi förändras. Det är nog just detta många är så rädda för också, när det gäller förändring. Konsekvenserna av förändningen. Oavsett om det är en positiv eller negativ förändring, så har den konsekvenser. Konsekvenser som innebär att saker i livet flyttas om, flyttas in eller flyttas ut. Det krävs energiombyte för att man ska kunna växa, det är en del av processen, och om man bara vågar så kommer rätt sak att komma när man släpper taget om det gamla. 
Jag väljer nu att bara fokusera på de människor som uppskattar det jag gör och den jag är. Människor som är genuina, som unnar mig lycka så som jag unnar andra lycka, och vill lyfta andra så som jag vill lyfta andra. Stannar jag på den positiva energifrekvensen kommer mer av den energin att dras till mig, och den negativa energin suddas ut. 

Såhär gör du en projektplan
Häromdagen höll jag på att bli galen. Jag har så många projekt och så mycket i huvudet att jag blir helt snurrig. Som jag skrev förut: Försöker man fokusera på flera saker samtidigt får man ingenting gjort. Man får bara ångest istället. Så jag kände att det var dags att en gång för alla sätta mig ner och planera upp mina projekt. Resultatet blev dessutom väldigt bra och enkelt, så därför tänkte jag dela med mig av hur jag gjorde. 
Detta är ett enkelt och kul sätt för hobbyprojekt eller saker "vid sidan av", inte tänkt för stora företagsprojekt.
Såhär gör du:
*Rubrik över projekt*
Börja med att döpa ditt projekt.
Tex: Blogg
1. Idéer
Här skriver du ner alla idéer du har och som poppar upp kring projektet. Tanken är att du ska fylla på med fler idéer eftersom, så att du kommer ihåg dem även om du kanske inte har möjlighet att utveckla dem just då. 
Tex:
- Samarbeta med andra bloggare
2. Idéutveckling
Här tar du idéerna från föregående del och utvecklar så mycket och så specifikt du bara kan.
Tex: 
- Samarbeta med andra bloggare: Samarbetet skulle kunna ske tillsammans med x eftersom att hen skriver om samma ämnen som mig och därmed har samma målgrupp. Vi skulle kunna skriva ett varsitt inlägg där vi länkar till varandras bloggar eller posta ett inlägg skrivet av den andre. Samarbetet bör ske innan årsskiftet.
3. Frågor
Här skriver du alla frågor som dyker upp kring projektet som du senare behöver fundera över och svara på. Ett tips är att söka upp frågor som gäller en affärsplan för företag. Dessa frågor fungerar på de flesta projekt. 
Tex: "Vem är din målgrupp och hur hittar du den?" och "Vad är dina mål?" men också hypotetiska frågor som "Vilket motstånd skulle du kunna möta och hur kan du hantera det?".
Tex:
1. Hur ofta ska jag göra inlägg?
2. Vad ska inläggen handla om?
Ha även ett separat blad bredvid dig för tankar, idéer och frågor som dyker upp om andra ämnen eller om dig själv personligen så att du kan skriva ner det innan det glöms bort. 
4. Frågor och svar
När du skrivit upp alla frågor skriver du ner svaren på dem. Jag tycker det är lättare att först skriva alla frågor man kommer på innan man börjar besvara dem på en ny sida. Men du väljer själv om du hellre besvarar frågorna på en gång. Dessa frågor vässar din idé och utformar en slags affärsplan.
Tex: 
1. Hur ofta ska jag göra inlägg? Svar: Jag ska göra inlägg två gånger i veckan. 
2. Vad ska inläggen handla om? Svar: Jag ska skriva om personlig utveckling och psykisk ohälsa.
Gärna betydligt mer detaljerat än mitt exempel. Går man ner på detaljnivå blir det väldigt konkret. Till exempel skriva exakt vilka dagar och tider jag ska ladda upp mina inlägg på.
5. Att göra
Här skriver du din konkreta Att göra-lista. Allt du kommer på. Det ska vara saker du kan bocka av, inte abstrakta saker som "Posta ett inlägg om dagen". Abstrakta saker ska stå i frågedelen där du diskuterar hur ditt projekt ska utformas. En konkret sak att göra kan vara:
- Skicka ett mail till x ang samarbete
- Skriva klart och publicera utkastet jag skrev igår
När du skrivit ner allt du ska göra ska du också skriva ner NÄR detta ska göras, och hur VIKTIGT det är att det görs, så att du får en tydlig bild över hur det ska prioriteras och planeras. 
6. Övrigt 
När du utvecklat alla delar så mycket du bara kan borde du ha en ganska klar bild över ditt projekt. Om du inte känner att du har det, känn dig fri att skapa en till del som du kan kalla vad du vill. Gällande bloggen har jag till exempel en extra del som heter "Textidéer" där jag skriver upp alla idéer jag får på olika texter jag kan skriva.