Natalie Hanspers

Såhär gör du en projektplan
Häromdagen höll jag på att bli galen. Jag har så många projekt och så mycket i huvudet att jag blir helt snurrig. Som jag skrev förut: Försöker man fokusera på flera saker samtidigt får man ingenting gjort. Man får bara ångest istället. Så jag kände att det var dags att en gång för alla sätta mig ner och planera upp mina projekt. Resultatet blev dessutom väldigt bra och enkelt, så därför tänkte jag dela med mig av hur jag gjorde. 
Detta är ett enkelt och kul sätt för hobbyprojekt eller saker "vid sidan av", inte tänkt för stora företagsprojekt.
Såhär gör du:
*Rubrik över projekt*
Börja med att döpa ditt projekt.
Tex: Blogg
1. Idéer
Här skriver du ner alla idéer du har och som poppar upp kring projektet. Tanken är att du ska fylla på med fler idéer eftersom, så att du kommer ihåg dem även om du kanske inte har möjlighet att utveckla dem just då. 
Tex:
- Samarbeta med andra bloggare
2. Idéutveckling
Här tar du idéerna från föregående del och utvecklar så mycket och så specifikt du bara kan.
Tex: 
- Samarbeta med andra bloggare: Samarbetet skulle kunna ske tillsammans med x eftersom att hen skriver om samma ämnen som mig och därmed har samma målgrupp. Vi skulle kunna skriva ett varsitt inlägg där vi länkar till varandras bloggar eller posta ett inlägg skrivet av den andre. Samarbetet bör ske innan årsskiftet.
3. Frågor
Här skriver du alla frågor som dyker upp kring projektet som du senare behöver fundera över och svara på. Ett tips är att söka upp frågor som gäller en affärsplan för företag. Dessa frågor fungerar på de flesta projekt. 
Tex: "Vem är din målgrupp och hur hittar du den?" och "Vad är dina mål?" men också hypotetiska frågor som "Vilket motstånd skulle du kunna möta och hur kan du hantera det?".
Tex:
1. Hur ofta ska jag göra inlägg?
2. Vad ska inläggen handla om?
Ha även ett separat blad bredvid dig för tankar, idéer och frågor som dyker upp om andra ämnen eller om dig själv personligen så att du kan skriva ner det innan det glöms bort. 
4. Frågor och svar
När du skrivit upp alla frågor skriver du ner svaren på dem. Jag tycker det är lättare att först skriva alla frågor man kommer på innan man börjar besvara dem på en ny sida. Men du väljer själv om du hellre besvarar frågorna på en gång. Dessa frågor vässar din idé och utformar en slags affärsplan.
Tex: 
1. Hur ofta ska jag göra inlägg? Svar: Jag ska göra inlägg två gånger i veckan. 
2. Vad ska inläggen handla om? Svar: Jag ska skriva om personlig utveckling och psykisk ohälsa.
Gärna betydligt mer detaljerat än mitt exempel. Går man ner på detaljnivå blir det väldigt konkret. Till exempel skriva exakt vilka dagar och tider jag ska ladda upp mina inlägg på.
5. Att göra
Här skriver du din konkreta Att göra-lista. Allt du kommer på. Det ska vara saker du kan bocka av, inte abstrakta saker som "Posta ett inlägg om dagen". Abstrakta saker ska stå i frågedelen där du diskuterar hur ditt projekt ska utformas. En konkret sak att göra kan vara:
- Skicka ett mail till x ang samarbete
- Skriva klart och publicera utkastet jag skrev igår
När du skrivit ner allt du ska göra ska du också skriva ner NÄR detta ska göras, och hur VIKTIGT det är att det görs, så att du får en tydlig bild över hur det ska prioriteras och planeras. 
6. Övrigt 
När du utvecklat alla delar så mycket du bara kan borde du ha en ganska klar bild över ditt projekt. Om du inte känner att du har det, känn dig fri att skapa en till del som du kan kalla vad du vill. Gällande bloggen har jag till exempel en extra del som heter "Textidéer" där jag skriver upp alla idéer jag får på olika texter jag kan skriva.